Wednesday, 25 January 2012

Tips nak bersalin Normal

masa ngah belek2 fb td
joinla page...Persatuan ibu2 comel mengandung..
then...terjumpala nasihat drpd sorang akak n...
nama lam fb dia... Nur Afiza Abas...
pnjng lebar dia punya status...jom sama2 layan k...

(under age xdigalakkan membaca)
amaran keras!!!!

"Alhamdulillah dgn pertolongan Ilahi saya berjaya melahirkan 2 baby comel, sorang laki2 sorang pompuan..so, skang nak share ler ngan sumer mama baby2 yang bakal melalui saat2 indah memperjuangkan kelahiran bayinya..
melalui pengalaman saya adalah beberapa nenek2 kebayan n misi2 cumel yg ngajar, katanya masa minggu2 terakhir tu, ke-30 kebwh, blh start minum air selusuh(air bacaan yasin para ustaz,xpon wat sdr-40x yasin)juga,silalah acap2 bersama suami..agar lolos jalan keluar kalo boleh wat jer aksi2 yg plek2 tapi slamat (maksudnya aksi yang lain dr biase ler) tp jgn keterlaluan plak kang mende lain plak jdnyer huhu..lgpon nt 2bln cek abg tak dapek yer..so wat puas2 huhuhu...bila sy tnya doc, dorang pon galakkan sebab semen membantu pembukaan pintu rahim. ada pulak mak sy kate, bila dah sakit sploh minit skali tu datang, trus amik bunga fatimah, rendamkan insya allah kembang pintu bersama kembangnya bunga..blh juga minum daun herba kalo dh nk dkt due tp xsaket2..xpon gi ngurut enjak kpala bb,kdg2 mama tlalu aktif membuatkan kpala baby terlunjur kebawah dr pintu rahim..ataupon 'kusyen' mama tbal sangat kut..tu yang x terbukak2 tu..huhu ..in sya Allah mak bidan blh enjak balik kpl baby..yg pting mama jgn risaw2 yakin dgn kuasa Tuhan..kalo kt brusaha Allah lagi bg kt jalan.. ada pulak misi yg btugas bg nasehat, mase dah nak masuk labor room tu selawat jgn benti2, mengiring ke seblah kiri, kaki jgn stretkan jgn kejangkan otot2, tangan dua2 gentel puting supaya efek kpd pintu rahim, sy ada tnya doc ;kt dorang stimulan dr suami yang menyebabkan pre orgasm membantu pembukaan pintu rahim 5-6x ganda lebih cepat. so para suami, ms tgh2 genting ni jgn panik...trus belai mama baru ni n cium jer dier..maybe die x selesa so pujuk bg die calm down n kontrol nafas..mmg btul kalo kt tenang akan lebih mudah dier kuar..kalo papa mual jgn tengok paler bb nk kuar kut spoil mood ..nk tmuntah kang.. sila pesan kpd mak2 bidan, jangan di angkat kaki semasa kpala bb dah nak kua..n mama please jangan menjerit semasa meneran nanti luka carikan akan panjang n xcantik..relaks..slow n steady in sya allah akan berjalan lancar..jangan dilupa baca "Rabbi yassir wa la tu assir..rabbi tammim bil khayr..innaka ala kulli syai in qadir" (Tuhanku permudahkan jgn susahkan, laksanakan dgn sempurna,sesungguhnya Engkau berkuasa atas segala sesuatu) Amin..slmt beramal.."


thanx to akak fiza tuk tips2 tu....insyaAllah akn dipraktikkan...
doakan selamat sumenya...amin


4 comments:

Adylia Qarissa said...

aku lak teruja macam aku nak beranok :)
ehheheee...

wey..nanti jangan lupa sms aku deh :p

NAMAku Eyn@ a.k.a ZuRiN@ said...

sms gapo puloks????

Norsyamimi said...

InsyaAllah aku doakan seme berjalan lancar... Amiinn.. sgt2 rindu kat mommy to be..

NAMAku Eyn@ a.k.a ZuRiN@ said...

hihi....mommy to be dah xsbr n....
tp nervous wei.....huuuu

Post a Comment