Wednesday, 22 February 2012

~congratulations!!!!!!!~


huuu...suka tol tgk baby baru
jeles i.....tp kita punya turn wait2 la dlu...
bln n aje 2 mmberku dpt baby..
sorng gurl2 n soang boy2..
best kan.....
tu la org ckp stiap pengorbanan tu mmg berbaloi sgt2...
slama 9bln lam perut kta sdiri..then now da dpn mata..
huuu bernilai tol pngalamn tu kan
can't wait for my baby...huuu...(sabor!!!!!!)
comel tol ank dorank kan.....cute miut tol kan....

dis is da double first one....

Name : Ammara (anak kpd k.ha)
**sorry yer k.ha xtaw nma penuhnya....
&
Nik Izara Sofea (anak cik nono)

TAHNIAH K.HA utk ank ke-2 & CIK NONO...utk "princess" sulong
huu...dia nangis hooo...cian kat y sbelah tu
siap ttp tlinga lg..haha
cam kembar kan...
(nnt i punya ank cmnila kan..haha)


then.......

Name: MOHAMMAD IDHAM AQEEF
weight : 3.2 kg
D.O.B :14 February 2012


TAHNIAH NADIA & pasangan...
chubby tol ank si nadia n...
"semoga menjadi anak yang soleh"



last one.....

Name : Raudhah Iris (Bunga Taman Syurga) - not sure btol x,klau slh gtau erk...
weight : 2.86 kg
D.O.B : 17 February 2012

TAHNIAH DEE & IRFAN....
cam ank cina lak..
"mkn bnyak2 ei...jgn kecik cam mak tu...haha"


**lmbatnya nk tnggu my turn lak.....sbr yer puan eyna..msa tu akan tiba...insyaAllah**

Wednesday, 25 January 2012

Tips nak bersalin Normal

masa ngah belek2 fb td
joinla page...Persatuan ibu2 comel mengandung..
then...terjumpala nasihat drpd sorang akak n...
nama lam fb dia... Nur Afiza Abas...
pnjng lebar dia punya status...jom sama2 layan k...

(under age xdigalakkan membaca)
amaran keras!!!!

"Alhamdulillah dgn pertolongan Ilahi saya berjaya melahirkan 2 baby comel, sorang laki2 sorang pompuan..so, skang nak share ler ngan sumer mama baby2 yang bakal melalui saat2 indah memperjuangkan kelahiran bayinya..
melalui pengalaman saya adalah beberapa nenek2 kebayan n misi2 cumel yg ngajar, katanya masa minggu2 terakhir tu, ke-30 kebwh, blh start minum air selusuh(air bacaan yasin para ustaz,xpon wat sdr-40x yasin)juga,silalah acap2 bersama suami..agar lolos jalan keluar kalo boleh wat jer aksi2 yg plek2 tapi slamat (maksudnya aksi yang lain dr biase ler) tp jgn keterlaluan plak kang mende lain plak jdnyer huhu..lgpon nt 2bln cek abg tak dapek yer..so wat puas2 huhuhu...bila sy tnya doc, dorang pon galakkan sebab semen membantu pembukaan pintu rahim. ada pulak mak sy kate, bila dah sakit sploh minit skali tu datang, trus amik bunga fatimah, rendamkan insya allah kembang pintu bersama kembangnya bunga..blh juga minum daun herba kalo dh nk dkt due tp xsaket2..xpon gi ngurut enjak kpala bb,kdg2 mama tlalu aktif membuatkan kpala baby terlunjur kebawah dr pintu rahim..ataupon 'kusyen' mama tbal sangat kut..tu yang x terbukak2 tu..huhu ..in sya Allah mak bidan blh enjak balik kpl baby..yg pting mama jgn risaw2 yakin dgn kuasa Tuhan..kalo kt brusaha Allah lagi bg kt jalan.. ada pulak misi yg btugas bg nasehat, mase dah nak masuk labor room tu selawat jgn benti2, mengiring ke seblah kiri, kaki jgn stretkan jgn kejangkan otot2, tangan dua2 gentel puting supaya efek kpd pintu rahim, sy ada tnya doc ;kt dorang stimulan dr suami yang menyebabkan pre orgasm membantu pembukaan pintu rahim 5-6x ganda lebih cepat. so para suami, ms tgh2 genting ni jgn panik...trus belai mama baru ni n cium jer dier..maybe die x selesa so pujuk bg die calm down n kontrol nafas..mmg btul kalo kt tenang akan lebih mudah dier kuar..kalo papa mual jgn tengok paler bb nk kuar kut spoil mood ..nk tmuntah kang.. sila pesan kpd mak2 bidan, jangan di angkat kaki semasa kpala bb dah nak kua..n mama please jangan menjerit semasa meneran nanti luka carikan akan panjang n xcantik..relaks..slow n steady in sya allah akan berjalan lancar..jangan dilupa baca "Rabbi yassir wa la tu assir..rabbi tammim bil khayr..innaka ala kulli syai in qadir" (Tuhanku permudahkan jgn susahkan, laksanakan dgn sempurna,sesungguhnya Engkau berkuasa atas segala sesuatu) Amin..slmt beramal.."


thanx to akak fiza tuk tips2 tu....insyaAllah akn dipraktikkan...
doakan selamat sumenya...amin


Sunday, 22 January 2012

~happy C.N.Y a.k.a GONG XI FA CHOI


huuu....ada 'ong' ke tahun n????
smlm da lam tv..dorang ckp..
"sape2 yang lahir thun n akan bawak tuah"
tp tu kpecayaan org cina la......

klau bg kita tu sume tuhan yang tentukan...kita redha je..
smalam blk dr tganu,igtkn jln tu 'smooth' jer..
tp jammed gak kan...
tpkirla lam pkiran n..cina y raya tp org mlayu lak y kecoh2 nk blk kg
sma cm kat opis aku skunk n..mmg rmai y cuti
y xcuti brapa kerat sgt la...
tp biasa la kan...time n la dorank ambik ksempatan balik kg
so.............
"happy holiday kat korank2"


Wednesday, 18 January 2012

week 26.....

tanggal 17.01.2012 appoiment ngn cik puan misi
kat KK Pengkalan Chepa
dlm at n....mintak2 la beratku xnaik bnyak ngat..huuuu...
(rela xmkn tu tkot berat terlebih bila timbang nnt....)
tp b4 mai kije tu da bfast dah..krg lapor plak ank2ku ini....

lbh kurang kul 10 pg aku smpai lor kat klinik
then proses cm biasa ler..pas urin kna timbng
lam at n rsa cm nk belah dri ni jd 2 jer...nsb bek timbngan tu berikn hasil yg ok ler....
naik 1kg tuk 2 minggu..huuuu usha tuk kontrol mkn berhasil gak akhirnya
(tp seksanya nk kontrol mkn...)

tp y xbestnya cik puan misi bgtau....
"nnt dtg 2minggu lg...kna suntik utk pncghan karies gg..(agaknya btolla ejaan tu)"

pulak dohhhhhhhhh..........kna injectla puloks..adussss....
(dlm at n...btol k???kwn aku pon ngndung gak...
nape dorang xda citer pon psal inject2 n..kompius aku)

cik puan misi menyambung lg...
"anak pertama kan...klau ank ptama kna 2 suntikan"

huuu...cam dgr xdgr j ayat tu..redha jla..demi ank kan...
"2minggu lg dtg utk suntikan yer...nnt ambk tarikh kat depan"

hurm........"ok............!!!!"

06.02.2012....next appoinment!
alamak!!!! check-up kat klinik O&G 07.02.2012...huuuu penatnya.....
tp xpe.....xlma lg da xpenat dah...nnt penat jga ank lak...
"tuhan xkn uji kita klau kita xmampu tanggong bnda tu"



Thursday, 12 January 2012

~ donut oh donut ~



td terbaca kat blog my BFF...bckp lak pasal donut..
huuuuuuuuuuuuu.....
rsa cm nk mkn donut jer...trus tpkir kat 'big apple'
best gak kan..tp xlarat la plak nk p tesco nk bli bnda ni........

...kecur air liur kan...nak2 y alien tu..huuuuuu


tp arini nk blk kg myHubby so xbley pg la ke tesco...huuuuu sadis tol!
tetiba tringat jer psanan hubby aku...
"xelok mkn bnyak2 krg naik berat badan..pastu mula la nk diet..cian kat baby2"

then...
teringat lak kta2 cik puan misi minggu lepas..
"ye x n..berat nek 4.5 kg..acu timbng balik, sy tersalah tgk kot td"

driku plak membela....
"bukanke benda biasa klau ngandung kembor naik berat cmtu"

cik puan misi pon membalas kata2ku..
"ye la kot....k 2minggu lg dtg blk nk timbng"
da ke ptot bg ayat xsure kat aku..ish2...

berbalik pd donut td la kan........................
ni sume si Adylia Qarissa punya psal la ni....aku nk mkn gak!

"mu kna pos ke aku donut2 tu!!!"

tp mungkin bkn arini la kot....kna redha ngn keadaan wat sketika




Wednesday, 11 January 2012

mu luRvely babies....


huuuuu....today nk share ngn korang2 psal my baby..
xcited nk jadik mak...xsbr dh rsa...heeeeee

skang n da msuk week ke 25
alhamdulillah.....xda pe2..aku ok jer juz pnat skit jla
tp adab la kan...
skang ni aku da 3kali scan ..
tp smpai skang xtaw laki ke pompuan..klakor gak kan,...haha
biorla...nk wat surprise kit..


dis my pregnancy book..pinky gtu
(heboh kan mcmla org lain buku kaler lain)



my first twin....
xnmpak jelas lg kan sbbnya y tu scan msa 12 minggu jer..


my second twin...byang2 da nmpak kan



n...dis is da latest one..scan pada 09.01.2012 kat O&G klinik
y xbrapa nk puas atnya...gmbar xbley nk print..mesin wat al la plak....
dahla kta n xphm bhasa doktor n..klau stakat nombor2 tu bley la pham
kesimpulannya aku pham la....bila doktor ckp;
"ok....ur baby xda pe2...chat jer"
alhamdulillah....mintak2 la slamat smpai bersalin nnt
tp still xpuas at....dahla msa nk scan tu rmai gler org...siap kna bratur ambk turn
pastu scan lak main cincai jer..mmg kjap gler
biasala.....klinik kerajaan kan....redha jla

**trasa nk ajak my hubby pg scan 4D jer..........teringin jela....
(tp kalau yang tu termasuk lam kategori mengidam gak ke?????????hahaaaaa)